Wie heeft gezegd dat liefde blind is? Zij is de enige die 
scherp ziet; zij ontdekt schoonheden, waar anderen niets merken
A. Frossard

De Parel

Problemen met je kind? Wees als een oester en omarm het probleem van je kind.

Ze is moeder van twee kinderen. Haar ene dochter maakt haar vaak boos. Het lijkt wel alsof ze niet WIL luisteren. Ze is ook nooit meegaand. Doet echt niet wat moeder van haar vraagt.

Moeder begrijpt haar dochter niet. Weet niet waar die houding vandaan komt en weet zich er ook geen raad mee. Eigenlijk speelt het al heel lang, zo klein als zij was, voelde moeder zich onmachtig om met de eigenzinnigheid van haar dochter om te gaan. Telkens liep moeder hier tegen aan, maar het lukt niet om er mee om te gaan.

Wanneer het je niet lukt om er mee om te gaan is de kans groot dat je in de valkuil bent gestapt om aan je kind te vragen of zij of hij wil veranderen en jezelf buiten het probleem hebt geplaatst.

Keer het om!                                                                         

Wees als een oester omarm en koester het (tegendraadse) gedrag van je kind. Kijk hoe de oester het zandkorreltje wat irriteert, de vreemde indringer die in zijn schelp is gekomen, omarmt, koestert en van zijn probleem een parel maakt.

Het gaat om het doorzien van je eigen mechanisme, omdat dan irritatie, boosheid kan veranderen naar medeleven. Medeleven naar je kind.
Je kind zal zich hierdoor gezien voelen. Het inzicht wat je hierdoor krijgt vergroot de draagkracht van jou als ouder en geeft je handvatten om er mee om te gaan. 

Heb je een vraag of wil je reageren? Mail naar info@kinderpraktijkliv.nl

Edith Speelberg (1963) is kunstzinnig therapeut en moeder van twee kinderen waarvan de jongste meervoudig gehandicapt is. Elke maand beschrijft ze een voorbeeld uit de praktijk wanneer zorg of opvoeding van je kind (even) niet vanzelfsprekend loopt.
Naar het overzicht

Kind-oudertrajectenDe parel in de oester >> Vertel eens >>


Spiegelbeeld >> Zie mij >>