Wie heeft gezegd dat liefde blind is? Zij is de enige die 
scherp ziet; zij ontdekt schoonheden, waar anderen niets merken
A. Frossard

Loop jij weleens met je kind tegen die spreekwoordelijke muur...? 3 tips om te doorbreken

Ik heb van die dagen waarop ik als ouder denk ‘laat ik deze dag maar even passeren’. Situaties waarin ik met mijn (stief)kinderen niet voor of achter uit lijk te komen. Zo’n moment had ik weer even afgelopen maand. En net op dat moment kreeg ik dit artikel van ondernemerscoach Nicky Koopmans via de mail binnen.

De tekst is bedoeld als hart onder riem voor ondernemers, zzp’ers, wanneer je weer eens vastloopt in een situatie of weer vastloopt in je eigen denken. Maar de inhoud is heel herkenbaar, een soort reminder. Zie hier een eigen vrije vertaling naar ouderschap: 3 tips om de energie van de situatie te veranderen of weer in beweging te krijgen.

1. Neem afstand

Wordt je in de situaties met je kind overweldigd door emoties?
Erken je gevoelens eerst. Neem waar wat de emoties met je lijf en gemoedstoestand doen, maar identificeer je er niet mee. ‘Je hebt een emotie, je bent niet die emotie.’ Door het gevoel bij jezelf te erkennen breng je het weer in beweging.

De situatie met je kind wordt niet meer gekleurd door de emotie maar kan weer gezien worden als een feit, een gegeven. Doordat je nu niet meer vastzit aan je emotie komt er ruimte om een oplossing in je op te laten komen.

2. Beweeg

Zit je ‘vast’ in een situatie met je kind?
Beweeg! Beweging brengt vanzelf van alles weer op gang. Bij jezelf, maar ook in je omgeving of situatie. Het brengt beweging in de ‘vastgelopen’ gedachten en gevoelens. Dus strek je benen, haal wat te drinken of loop die trap even op en neer.

3. Vertrouwen

Is de situatie met je kind helemaal vastgelopen en zit er geen beweging meer in?
Soms is niets doen het beste antwoordt. Je kunt het doorbreken door het te nemen zoals het is. De oplossing dient zich dan wel op een later moment aan.


Heb je een vraag of wil je reageren? Mail naar info@kinderpraktijkliv.nl

Edith Speelberg (1963) is kunstzinnig therapeut en heeft levenservaring als moeder en stiefmoeder, waaronder moeder van een meervoudig gehandicapt kind. Elke maand beschrijft ze een voorbeeld uit de praktijk wanneer zorg of opvoeding van je kind (even) niet vanzelfsprekend loopt.


Naar het overzicht

Kind-oudertrajectenDe parel in de oester >> Vertel eens >>


Spiegelbeeld >> Zie mij >>