Wie heeft gezegd dat liefde blind is? Zij is de enige die 
scherp ziet; zij ontdekt schoonheden, waar anderen niets merken
A. Frossard

Een verademing

In aanloop richting het nieuwe jaar las ik het boek ‘Bewust ouderschap’ geschreven door Shefali Tsabary. Ik kwam een lijstje tegen om ‘ja’ te zeggen tegen je kind. Het gaf meteen zo’n energie, vanwege zijn eenvoud en vanzelfsprekendheid. Een verademing tussen al het nee-zeggen, het verbieden en afhouden.

Het boek geeft een andere invalshoek over hoe je je kind kunt opvoeden. Het begint met het onderkennen dat een volmaakte opvoeding een illusie is. En dat evenmin een ideale ouder en/of een ideaal kind bestaat. Dat zijn ook mijn ervaringen als moeder. Toen ik daar achter kwam vond ik het een hele opluchting om daar ‘ja’ tegen te kunnen zeggen.

‘Bewust ouderschap’ bespreekt onder andere de emotionele lessen die inherent zijn aan het opvoedingsproces. En hoe je deze kunt benoemen en benutten. Om er vervolgens lessen uit te trekken voor je eigen ontwikkeling. Het is ook niet zo dat je in de opvoeding geen hindernissen tegenkomt, maar de aandacht hoe je er mee omgaat verschuift. Een groter inzicht zorgt er voor dat je bewuster, en daardoor effectiever kunt opvoeden.

Hoogtepunt voor mij in dit boek was het lijstje, dat ik op een van de laatste pagina’s in het boek vond. Ik dacht: wanneer ik dit, vol vertrouwen uit kan dragen naar mijn kind, dan voel ik me rijk. Dat herken ik namelijk wel van de keren dat ik het eerder deed. Het is niet altijd makkelijk, maar het leert je het leven zelf in de hand te nemen en erop durven te vertrouwen. Het geeft ruimte aan echtheid.

‘Zeg ja tegen inspanning en zwijg bij succes

Zeg ja tegen zoeken en zwijg bij vinden

Zeg ja tegen weten en zwijg bij beter weten

Zeg ja tegen ploeteren en zwijg bij slagen

Zeg ja tegen nieuwsgierigheid en zwijg bij vastklampen aan het reeds ontdekte

Zeg ja tegen verbeelding en zwijg bij imitatie

Zeg ja tegen risico’s nemen en zwijg bij op veilig spelen

Zeg ja tegen gulheid en zwijg bij hebzucht

Zeg ja tegen creativiteit en zwijg bij schoolsheid

Zeg ja tegen spelen en zwijg bij winnen.’


Welk voornemen voor 2015 geeft jou inspiratie?

Heb je een vraag of wil je reageren? Mail naar info@kinderpraktijkliv.nl

Edith Speelberg (1963) is kunstzinnig therapeut en heeft levenservaring als moeder en stiefmoeder, waaronder moeder van een meervoudig gehandicapt kind. Elke maand beschrijft ze een voorbeeld uit de praktijk wanneer zorg of opvoeding van je kind (even) niet vanzelfsprekend loopt. 


Naar het overzicht

Kind-oudertrajectenDe parel in de oester >> Vertel eens >>


Spiegelbeeld >> Zie mij >>