Wie heeft gezegd dat liefde blind is? Zij is de enige die 
scherp ziet; zij ontdekt schoonheden, waar anderen niets merken
A. Frossard

Vakantietip! Kunst voor in de kinderkamer

Wat hangt er aan kunst op de slaapkamer van je kind? Is de kamer behangen met zijn of haar idool? Hangt zijn of haar eigen schilderwerk aan de muur? Of heb je kunst van de grote kunstschilders in de kinderkamer(s) aan de muur hangen? Is de muur bekleed vanuit de mode? Gaat het om haar of zijn interesses, of die van jezelf; wat jij mooi vindt? Of….. heb je bewust iets voor je kind aan de muur hangen, dat hem goed doet? Waar je kind wat aan heeft?

Deze zomer heeft het Rijksmuseum een tijdelijke tentoonstelling Art is Therapy. Gastconservatoren Alain de Botton en John Amstrong stellen de vraag: wat is het werkelijke doel van kunst. Ze geven zelf het antwoord en stellen voor dat je kunst bekijkt en ervan geniet vanwege het krachtige therapeutische effect.

‘Art is therapie’ legt niet de nadruk uit welke tijd de kunstwerken komen en/of wie de kunst heeft gemaakt. Maar wat de kunstobjecten voor ‘jou’ kunnen betekenen staat centraal. Voor de gewone doorsnee bezoeker met de zorgen en bezigheden van elke dag in hoofd, hart en handen. Voor ons allemaal dus. Ik weet niet of ik het inhoudelijk met alles eens ben of de voorbeelden die zij aanhalen echt sterk vind. Maar het idee is waardevol om over na te denken en om uit te proberen en te beleven in het Rijksmuseum Amsterdam.

Wie weet brengt het je op ideeën en is de herinrichting van de kinderkamer een mooi start van het nieuwe schooljaar. Voor het drukke en chaotische kind een mooie Mondriaan aan de muur met zijn eenvoudige lijnen en vlakken, of Egyptische kunst met zijn strenge symmetrie, of voor de babykamer een koesterend beeld van een Madonna van Rafaël.

De tentoonstelling in het Rijksmuseum loopt nog tot 7 september 2014.
Mooie zomervakantie gewenst!

Hartelijke groet,

Edith Speelberg

Heb je een vraag of wil je reageren? Mail naar info@kinderpraktijkliv.nl

Edith Speelberg (1963) is kunstzinnig therapeut en moeder van twee kinderen waarvan de jongste meervoudig gehandicapt is. Elke maand beschrijft ze een voorbeeld uit de praktijk wanneer zorg of opvoeding van je kind (even) niet vanzelfsprekend loopt.

 

 

 


Naar het overzicht

Kind-oudertrajectenDe parel in de oester >> Vertel eens >>


Spiegelbeeld >> Zie mij >>